Op onze openbare FaceBook groep www.facebook.com/groups/theesommeliers vind je nog meer recepten terug!

Ps: je emailadres wordt niet weergegeven in reacties.

 

"Jetlag thee" bij Zomertijd

Vanmorgen deed ik mijn mails open, en werd ik even verrast: vier theefanatan vroegen naar zogeheten 'jetlag thee'. Even was ik verbaasd... Tot ik me realiseerde dat marketing een belangrijk dingetje is. Ik besloot het dan ook even op te zoeken, en stootte inderdaad op theetjes die beweren jetlag op te lossen. Zo, deze mensen hebben opgelet tijdens de lessen marketing! Maar misschien hebben ze de lessen biologie gemist.

Lees meer »

De 'esotherische' paarse thee

De wondere wereld van thee kan je blijven verbazen. Los van de ervaring an sich, kan je elke dag kan je weer iets nieuws te weten komen. Had jij al gehoord van paarse thee? Theesommelier Steven Leenknegt van Medithee heeft speciaal voor ons een prachtig artikel geschreven over deze geheimzinnige theesoort.

Lees meer »

Pu-erh thee: wat is dat juist?

Recent werd er in onze FaceBook groep gevraagd naar meer informatie omtrent pu-erh thee, een bijzondere theevariant met een uiterst aardse smaak. Dit is de enige theesoort dat opzettelijk gefermenteerd wordt. Zijn productieproces maakt hem zeker niet altijd de goedkoopste. Nog voor ik antwoord kon geven, gaf collega-theesommelier en zaakvoerder Steven Leenknegt van Medithee al antwoord. En eerlijk is eerlijk: hij wist het beter te verwoorden dan ikzelf zou kunnen, aangezien ik me niet verdiept heb in deze bijzondere theesoort. Met zijn toestemming, lees je hier zijn reactie.

Lees meer »

Thee en HSP (hooggevoeligheid)

HSP kan staan voor 'Highly Sensitive Person' alsook 'Highly Sensitive Personality'. In het Nederlands simpelweg hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit. Ongeveer 20% van de bevolking is, al dan niet bewust, hoogsensitief. Dit is géén mentale stoornis, voor alle duidelijkheid, het is simpelweg een eigenschap.

Lees meer »

Correcte terminologie binnen theekunst

Er worden veel termen door elkaar gebruikt, wat het verwarrend maakt. Men ziet als het ware de bomen door het bos niet meer. Dus bij deze hier even heel kort en bondig wat elk woord betekent. Indien er nog termen zijn, vul maar aan hieronder of via Facebook en dan vul ik ze in de tekst ook aan, met verwijzing naar deze "toelichter".

Lees meer »

Smeuïge Matchacake

Vandaag kreeg ik spontaan de ingeving om eens een matchacake te proberen maken. We koken nog veel te weinig met thee, dus laten we proberen het te integreren in zoetigheden. Tegelijk maakte ik de bedenking dat het smaakprofiel van matcha zeer mooi kan samengaan met kokos en een beetje hazelnootpoeder! Dus ik ging aan de slag....

Lees meer »

Champagne onder de Thee

Nadat ze de gele thee besproken hebben, zitten we nu toch even in de sfeer van de zeer klassevolle kwaliteitstheetjes. In dat geval, mogen we de Jasmijnparels, ook wel Dragon Pearls of Phoenix Pearls genoemd, zéker niet achterwege laten. Minder duur dan gele thee, gelukkig, maar gezien de arbeidsintensiviteit toch prijziger dan gewone jasmijnthee.

Lees meer »

Keizerlijke Gele Thee

We gaan ze eindelijk bespreken... De minder gekende 'gele thee'. Zo zeldzaam, dat het quasi esoterisch is. Het zou dus zeker kunnen dat je nog nooit gehoord hebt van gele thee. Dit komt omdat ze zo zeldzaam, en prijzig, is. Vroeger waren ze zo duur, dat enkel keizers deze konden betalen. Ook tot op heden blijft deze mysterieuze thee bijzonder duur.

Lees meer »

Een kick-start met Yerba Malatté

Ik ben persoonlijk geen ochtendmens. Na mijn eerste tas thee, gaat het gelukkig wel al een pak beter. Al zijn er zo van die dagen dat je gewoon echt als een zombie bent opgestaan, toch? Je bent waarschijnlijk gewekt in je REM-slaap of te midden van een droom. Je zit aan tafel voor je uit te staren, half te slapen, half te filosoferen over hoe je het vandaag gaat aanpakken. Je merkt het al: 't wordt je dagje niet.

Lees meer »

Workshop Geriatrische Theekunst

Theekunst binnen de geriatrische setting: het is absoluut een vak apart. Geriatrische zorgvragers hun zintuigen werken vaak namelijk anders, zeker als ze bepaalde aandoeningen hebben. Dit zorgt ervoor dat de thee veel langer moet trekken voor je een bepaalde smaak hebt, je meer suiker moet toevoegen voor de smaak te versterken (indien geen diabetes), enzovoort. Het is dus gespecialiseerde materie. Maar een goeie theesommelier lost dit op!

Lees meer »

Feel-good Popcornthee

Tijd voor een goed boek of een leuke film. Lekker gezellig onder het fleecedekentje. En wat roept dat gevoel nog sterker op? Uiteraard, thee en popcorn! Wist je dat dit ook een theesoort is? Ik laat je hier kennis maken met de befaamde Japanse Genmaicha thee.

Lees meer »