Teapairing: de kunst der smaken

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 15:13

Teapairing is het combineren van een bepaalde thee met hapjes, snacks of maaltijden. Hier zit een hele complexe chemische achtergrond achter, maar dit is eigenlijk niet relevant voor de “gemiddelde” mens. Voor ons is de ervaring, de beleving, het belangrijkst. Het moet aangenaam en lekker zijn, de smaken moeten elkaar mooi aanvullen of versterken.

 

We kunnen heel simpel stellen dat er 6 soorten thee zijn: witte, gele, groene, oolong, zwarte en pu-erh. Hiermee bedoel ik natuurlijk expliciet de theeën van de camellia sinensis (dus geen kruideninfusies of melanges). Oolong kan je nog onderverdelen in lichte oolong (lijkt meer op groene thee) en donkere oolong (lijkt meer op zwarte thee), dit hangt af van zijn oxidatiegraad. Maar dit even terzijde.

 

Bij deze mijn advies per theesoort:

 

- Witte thee: het subtiele en elegante aroma matcht het best met lichte voedselsoorten en smaken. Voorbeeldjes: jonge kazen, vruchten of licht gekruide vis.

- Gele thee: dit is een zeer zeldzame thee. De smaak is vergelijkbaar met groene thee, maar delicater en minder grassig. Ook hier geldt het advies dus subtiele smaken, zoals bij witte thee (jonge kazen, vruchten, subtiele desserten).

- Groene thee: de ‘grassigere’, meer aanwezige variant van gele thee. Deze is vlot te combineren met verschillende voedingswaren, zoals salades, sandwiches, chocolade, groenten, rijst, kip, enzovoort. 

- Oolong thee: zacht en smaakvol, gedeeltelijke geoxideerd met een meer complexe smaak dan voorgaande theeën. Het zit tussen de groene en zwarte thee in en gaat goed met quasi alles. Zoetigheden, vis, vlees, kaas, vruchten, pikant voedsel, …

- Zwarte thee: met zijn gekende, klassiekere en sterke smaak is hij de langst geoxideerde thee. Het is goed te combineren met dessertjes en hartige maaltijden zoals biefstuk en lamsvlees.

- Pu-erh thee: deze gefermenteerde thee is eerder een soort meditatieve thee. Typerend is zijn notige, aardse smaak. Eventueel te combineren met oude kazen en champignons, al heb ik dit zelf nooit geprobeerd.

 

Het belangrijkste is: jij moet het lekker vinden. Dus experimenteer er gerust op los! Vind jij een oude kaas met een witte thee lekker omdat dat juist zo contrasterend is, bijvoorbeeld? Doen! Geniet van de hele ervaring. En smakelijk!

 

Warme groetjes,

Lexie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.