Een kick-start met Yerba Malatté

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 15:08

Ik ben persoonlijk geen ochtendmens. Na mijn eerste tas thee, gaat het gelukkig wel al een pak beter. Al zijn er zo van die dagen dat je gewoon echt als een zombie bent opgestaan, toch? Je bent waarschijnlijk gewekt in je REM-slaap of te midden van een droom. Je zit aan tafel voor je uit te staren, half te slapen, half te filosoferen over hoe je het vandaag gaat aanpakken. Je merkt het al: 't wordt je dagje niet.

 

Wel m'n beste, voor deze momenten kan het zijn dat zelfs zwarte thee niet sterk genoeg voor je is. Je hebt een echte kick-start nodig, een schop onder je kont. Je kan wat ijskoud water in je gezicht pletsen, natuurlijk. Of je neem een kop Yerba Maté! Dit is een drank dat wat wegheeft van thee, maar het niet is niet gemaakt van de camelia sinensis var sinensis/assamica, dus echt thee is het niet. Het is strikt genomen dus een infusie. Vooral gedronken in Argentinië, Paraguay, Uruguay en het zuidelijkere deel van Brazilië. Er zit in principe, net als bijvoorbeeld matcha, best wat traditie achter. Maar dat doet er nu even niet toe.

 

Jij hebt nood aan die kick-start. Het lastige aan Yerba Maté? De smaak is nogal... Aanwezig. Voor niet-ervaren Yerba drinkers zou het wel eens te heftig kunnen binnenkomen. Dus bij deze heeft jullie theesommelier een receptje samengesteld waarin je alle voordelen hebt, en de pit toch wat verdund wordt!

 

Het recept:

- Anderhalve theelepel Yerba Maté in de theezeef

- Spoel deze even onder lopen water (voorkomt aanbranden)

- Warm +- 300ml water op tot 70°C-80°C

- Laat een vijftal minuten trekken (mag langer)

- Verwarm ondertussen wat melk naar keuze en voeg toe

- Voeg evt. ook zoetstof/honing toe indien gewenst

 

TIP: Als je een bijzondere smaaktoevoeging wilt proberen, voeg dan wat Ceylon kaneelschors toe aan het water terwijl je het opwarmt. Dit geeft de smaak een bijzondere dimensie erbij!

 

Hopelijk helpt deze Yerba Malatté kick-starter je doorheen die ochtenden waarin het écht niet gaat! En geen zorgen, als je gewoon geen zin hebt in al die tralala: ik grijp soms ook gewoon naar makkelijke oploskoffie. Soms moet dat maar eens gewoon! Laten we op dat gebied vooral mild zijn voor onszelf.

 

Warme groetjes,

Lexie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.