's Avonds Groene Thee Drinken?

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 13:32

Het algemene advies over groene thee ‘s avonds drinken, is vaak persoonsgebonden. De ene raadt het af, de ander adviseert het. En de theesommelier zoekt het uit!

 

Even de pro’s en cons op een rijtje…

 

+ Catechines: voornamelijk epigalocatechinegalaat (EGCG) zijn dankzij hun antioxidante werking de meest relevante stoffen als het gaat over de medicinale werking van thee.

+ Caffeïne: valt onder zowel pro als con. Deze stimulant kan celregeneratie (of herstel) bevorderen, alsook het humeur, concentratie en geheugen bevorderen.

+ Aminozuren: bij groene thee is voornamelijk theanine het belangrijkste aminozuur waar de voordelen aan gelinkt worden dat het relaxatie bevordert, stress vermindert en hersenfunctioneren versterkt.

 

Deze stoffen werken synergetisch, waardoor groene thee een positief effect kan hebben op tal van zaken, waaronder cognitief functioneren, gewichtsverlies, en preventief zou kunnen werken bij zwaardere aandoeningen zoals kanker, diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen. 

 

- Caffeïne: dit is vrijwel het enige argument dan con is. Caffeïne is een stimulant, het houdt je dus wakkerder. Toch gelooft men dat dit sterk in de toom gehouden wordt dankzij de aanwezige theanine. Aangezien het effect van theanine of caffeïne nog onvoldoende is onderzocht, kan hier echter niet met zekerheid over gesproken worden.

 

De eindconclusie?

Het mag! Maar… Ken jezelf. Ben je zeer gevoelig aan caffeïne? Dan zou ik zes uur voor het slapengaan stoppen met groene thee. Ben je hier gemiddeld gevoelig aan? Dan adviseer ik (samen met de onderzoekers) om ten laatste twee uur voor het slapengaan je laatste kopje groene thee te drinken. En dan ook liefst groene thee die laag is aan caffeïne, uiteraard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bancha groene thee. En wil je het toch op safe spelen? Dan ga je best voor een witte thee (vb. Pai Mu Tan / White Peony), of gewoon een kruideninfusie. Smakelijk! 

 

Warme groetjes,

Lexie

------------------------------------------------------------------

Bronvermelding:

Petre, A. (2019). Should You Drink Green Tea at Night? Geraadpleegd op 30 oktober 2022 op https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-before-bed 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.