


We gaan ze eindelijk bespreken... De minder gekende 'gele thee'. Zo zeldzaam, dat het quasi esoterisch is. Het zou dus zeker kunnen dat je nog nooit gehoord hebt van gele thee. Dit komt omdat ze zo zeldzaam, en prijzig, is. Vroeger waren ze zo duur, dat enkel keizers deze konden betalen. Ook tot op heden blijft deze mysterieuze thee bijzonder duur.
De reden hiervoor ligt onder anderen in het arbeidsintensieve proces. Net zoals groene thee wordt gele thee niet opzettelijk geoxideerd of gefermenteerd, maar er komt wel een extra stap bij kijken. Ik licht dit zometeen even toe. En indien je je afvraagt wat de gezondheidsvoordelen zijn, deze zijn vergelijkbaar met die van witte en groene thee. Kies deze thee dus voornamelijk voor de smaak en ervaring.
Deze thee is een absolute aanrader voor wie houdt van delicatessen, en wie het 'grassige' van groene thee minder kan appreciëren (en het kan betalen). De smaak is elegant maar duidelijk aanwezig - ze smaakt steviger door dan de meeste witte theeën. Je kan deze thee ook meerdere keren infuseren, na drie à vier keer zal de smaak echter toch aanzienlijk verminderen. Maak het water echter nooit warmer dan 80°C! Per infusie laat je de thee gewoon een minuutje langer trekken, tot je de gewenste smaak bereikt hebt.
Om maar even een prijsvoorbeeldje te geven: op de betrouwbare theewebshop 'VeryTastea' van een collega-theesommelier kost 'Yellow Hui' (gele thee) voor een pakje van 20 gram... Iets meer dan 21 euro! Smaakgewijs zou ik zeggen dat het absoluut de moeite waard is. Zeker als je weet dat je ongeveer 3 gram gebruikt voor een infusie, en je deze toch drie keer kan infuseren. 20 gram levert op die manier 20 kopjes thee op. Maar het blijft prijzig, uiteraard. Wil je het liever betaalbaar houden? Wel, bij gele thee zal dat niet lukken. Maar je kan kiezen voor 'Pai Mu Tan', één van mijn persoonlijke favorieten dewelke een witte thee is. Ook deze heeft een zachte en subtiele smaak, maar heeft toch een andere dimensie dan gele thee. Ik leg je even kort het productieproces uit:
Stap 1: Plukken
Handgeplukt, enkel één knop zonder blaadjes of met maximum 2 blaadjes.
Stap 2: Verhitten
Men wokt deze bladeren, net als bij groene thee uit China, maar langer en op lagere temperatuur.
Stap 3: Inwikkelen
Dt is de voornaamste stap dat het verschil maakt vergeleken met groene thee. Na het verhitten, wikkelt men de theebladeren in speciaal papier gedurende enkele uren tot dagen. Vervolgens zal men het opnieuw wokken en opnieuw inwikkelen. Er ontstaat hierdoor een soort 'zweetproces' wat de typische gele kleur geeft, en men herhaalt dit proces tot de theemeester beslist dat de thee smaakt en eruit ziet zoals het hoort. Je zou dit als het ware kunnen aanzien als een soort 'light' variant van fermentatie.
Stap 4: Drogen
Men doet de thee in bamboemanden die geregeld over een vuur gehouden worden, zodat een correcte temperatuur behouden wordt. Hierdoor blijven de geur, kleur en smaak zoals gewenst. Vervolgens wordt de thee omgeroerd, en nadat men het van het vuur haalt zal men het wederom roeren. Dit is zeer arbeidsintensief en duurt lang, tot wel 10 minuten voor 150 gram!
Ben je benieuwd naar gele thee? De enige online webshop waarvan ik weet dat ze betrouwbaar is en waar ze verkocht wordt, is VeryTastea. Ik ben niet op de hoogte van andere webshops die gele thee verkopen, wat maakt dat ik je vooral zou aanraden om naar een lokale gespecialiseerde theewinkel te gaan.
Warme groetjes,
Lexie
------------------------------------------------
Bron: https://mansatea.com/blogs/learn/yellow-tea
Bron foto met witte theetas: Floor Eloïse Zevenbergen

Reactie plaatsen
Reacties