


Nadat ze de gele thee besproken hebben, zitten we nu toch even in de sfeer van de zeer klassevolle kwaliteitstheetjes. In dat geval, mogen we de Jasmijnparels, ook wel Dragon Pearls of Phoenix Pearls genoemd, zéker niet achterwege laten. Minder duur dan gele thee, gelukkig, maar gezien de arbeidsintensiviteit toch prijziger dan gewone jasmijnthee.
Jasmijnthee is over het algemeen groene thee (soms ook wit of zwart). De theeblaadjes worden bedekt door een laag jasmijnbloesems, en zo doen ze een paar lagen over elkaar. Dit wanneer de theeblaadjes nog licht vochtig zijn. Om de zoveel tijd zal men de thee de lucht in gooien, om het zo te mengen en een homogene smaak te bekomen (meestal ongeveer een zestal keer). De groene theeblaadjes zullen de jasmijnsmaak opnemen, wat bij infusie een héérlijke geur en smaak vrijgeeft. Smaakgewijs is het een soort zachte groene thee met een zoete bloemige toets.
Nadat de theeblaadjes goed zijn van smaak, wat beslist wordt door de theemeester, worden ze enkele malen gezeefd. Het gruis komt onderaan terecht. Hier zitten weinig werkzame stoffen in, en dit wordt voornamelijk voor theezakjes gebruikt. De volle blaadjes blijven boven, daaronder de 'gebroken' blaadjes, daaronder de kleinere stukjes 'fannings' en dan heb je het gruis. Is de jasmijnthee bijzonder goedkoop? Dan is het mengproces vervangen door etherische olie van jasmijn (wat in principe ook gerust mag hoor).
De extra stap bij jasmijnparels, is het rollen ervan. Bij de duurdere variant, gebeurt dit met de hand. Al bestaan er uiteraard ook machines die dit rolproces regelen. Daardoor zien ze er letterlijk uit als ronde pareltjes. Het is dan ook een genot op ze mooi te zien opengaan in het warme water. Uiteraard blijft het groene thee, dus max 75-80°C!
Hoewel groene thee oorspronkelijk van China komt, heeft Japan de groene thee toch tot de kwaliteit van vandaag gebracht. Verrassend genoeg zijn alle Jasmijnparels die ik ken, geproduceerd in Fujian (zuidoostelijke provincie in China). Dit neemt niet weg dat ze van sterke kwaliteit zijn, gelukkig. Wees er toch zeker van dat je bij een betrouwbare winkel je Jasmijnparels koopt. Gebruiken ze het woord 'BIO'? Dan zit je veilig: dit is een bij wet beschermd woord. Reken toch op minstens €12 voor 50 gram Jasmijnparels. Eén theelepel in uiteraard voldoende voor één grote tas, en kan meermaals geherinfuseerd worden. Sommige bronnen spreken tot wel zes keer, al wil ik toch meegeven dat de smaak na de vierde keer echt wel sterk zal afnemen. Als we dan even rekenwerk doen, kost het per kopje 18 cent indien je viermaal dezelfde infusie gebruikt. Dat valt best mee, toch?
Oh en waarom heet dit vaak de champagne onder de thee? Niet alleen om zijn delicate, zachte smaak en het bijzondere en leuke zicht bij infusie, maar ook de kleur die de thee zal krijgen! Je eerste infusie zal al na een minuutje klaar zijn (tenzij je het graag sterker hebt) en heeft dan een champagne-achtige kleur. Betaalbaar en toch elegant!
PS: De gezondheidsvoordelen zijn volledig hetzelfde als reguliere groene thee (antioxidanten, mentale rust, helpt bij vermageren, ...). Dus wil je je standaard groene thee vanaf heden permanent door Jasmijnparels vervangen? Dan is dat geen enkel probleem.
Wil je graag weten waar je best je Jasmijnparels koopt? Stuur me dan even een mailtje naar alexis@detheesommelier.be. Laat zeker weten of je van België of Nederland komt, en als je liever naar een echte theewinkel gaat, laat ook even weten rond welke omgeving je woont. Ik zoek het voor je uit. Smakelijk alvast!
Warme groetjes,
Lexie
-------------------------------------------------------------------------------
Bron bovenste foto: theewebwinkel Tealicious

Reactie plaatsen
Reacties