

Vandaag kreeg ik spontaan de ingeving om eens een matchacake te proberen maken. We koken nog veel te weinig met thee, dus laten we proberen het te integreren in zoetigheden. Tegelijk maakte ik de bedenking dat het smaakprofiel van matcha zeer mooi kan samengaan met kokos en een beetje hazelnootpoeder! Dus ik ging aan de slag....
Jammer genoeg, is de batterij van mijn keukenweegschaal helemaal leeg. Ik moest het dus op gevoel doen. Al heb ik wél een basisrecept opgeschreven. Hopelijk hebben jullie er wat aan. Het resultaat was een heerlijk smeuïge matchacake met heerlijke toetsen kokos en hazelnoot. Een absolute aanrader!
- 125 ml volle room
- 3 schepjes Matcha met chashaku (bamboelepels)
- 2 eieren (medium)
- 50 gr kristalsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 30 gr kokosschilfers (optioneel)
- 25 gr hazelnootpoeder (optioneel)
- Half pippetje vanille-extract
- 50 gr ambachtelijke, stevigere honing
- 120 gr zelfrijzende bloem
- 75 gr zachte boter
Meng alles door elkaar met de mixer, tot je een homogeen-achtig mengsel bekomt. Het zal nooit helemaal monogeen zijn, meng zeker niet te lang om structuurwijzigingen te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de cakevorm in, of bedek deze met bakpapier. Voeg nadien het deeg toe tot ongeveer 2cm van de bovenrand. Doe de cake in de oven. Na 30 minuten haal je de cake eruit. Ze zal nog zeer beweeglijk zijn maar de bovenkant is vermoedelijk al mooi goed-bruin. Bedek daarom met aluminiumfolie en doe wederom 30-40 min in de oven. Nadien even in prikken met een tandenstoker, dewelke er quasi helemaal proper moet uitkomen. Zo niet, nog even terugsteken. De aluminiumfolie houdt de hitte vast en vermijdt dat de bovenkant nog verder bruin wordt.
Laat de cake vervolgens afkoelen op het aanrecht alvorens uit de vorm te halen. Een deze voldoende afgekoeld is om alvast aan te raken, maar niet meer gloeiend heet is, haal je ze eruit en wikkel je ze in in vershoudfolie. Dit zorgt ervoor dat de cake zijn smeuïgheid niet zal verliezen. Laat de cake nog een uurtje rusten en... Smullen maar!
Eventueel van genieten met een matcha latté? Of een simpel kopje zoete Pai Mu Tan? In elk geval: smakelijk!
Warme groetjes,
Lexie
-----------------------------------------------------------------
Bron foto's: Magazine Elle, Chef JA Cooks en Stock Photo's

Reactie plaatsen
Reacties
Amai dat is echte goeie cake eh!