Thee en HSP (hooggevoeligheid)

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 08:10

HSP kan staan voor 'Highly Sensitive Person' alsook 'Highly Sensitive Personality'. In het Nederlands simpelweg hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit. Ongeveer 20% van de bevolking is, al dan niet bewust, hoogsensitief. Dit is géén mentale stoornis, voor alle duidelijkheid, het is simpelweg een eigenschap.

 

Wat dit juist betekent, is het volgende:

 

  1. Prikkels en stimuli komen ontzettend hard binnen. Waarbij het menselijk brein van anderen vele geluiden filteren, gebeurt dit minder effectief bij de HSP. Zij horen wél elke auto op straat passeren, elke krak die het lichaam van de partner maakt, elke hap die een ander persoon neemt. Dit kan voor overprikkeling zorgen, met mogelijks zelfs kortstondige agitatie tot gevolg.
  2. Niet enkel geluiden, maar ook andere zintuiglijke stimuli komen harder binnen. Fel licht, ruzies, harde geluiden van bv muziek, aanrakingen, ... Alles wordt sterker waargenomen. Je zal ze dus niet snel terugvinden op festivals (drukte, lawaai, ...). Dit betekent echter niet doorzakelijk dat ze daardoor ook introvert zijn. Er zijn absoluut ook extraverte HSP-ers.
  3. Een HSP is van nature uit extreem empathisch en kan de sfeer in de ruimte globaal, alsook hoe iemand zich voelt, zeer snel waarnemen. Hun valkuil hier, is vaak dat ze de connectie met zichzelf uit het oog verliezen en zich te hard zullen focussen op wat de situatie of de ander nodig heeft.
  4. Scherpzinnigheid voor details kan zowel positief als negatief zijn. Elk detail zal de HSP-er opvallen. Dit is fijn in situaties waarbij hun partner bv een verrassing heeft voorzien en zelf enorm op de details heeft gelet. Het is echter minder fijn als het huis er bv rommelig bijligt.
  5. Zelfreflectie is iets waar de HSP-er zeer sterk in is, en van nature uit zullen ze dit zeer vaak doen. Dit is een sterke eigenschap waar velen wat van kunnen leren. Al is ook hier een potentiële valkuil: het kan resulteren in twijfel en onzekerheid. Tevens kunnen ze vaak best eens herinnerd worden aan het feit dat ze soms nood hebben aan wat mildheid voor zichzelf.

 

Deze omschrijving is heel summier, en absoluut niet compleet. Er zijn zeker nog aanvullingen, maar het geeft je alvast een idee van wat HSP inhoudt. Het effect van caffeïne/theïne op een HSP-er, en of dit anders zou zijn dan mensen die niet hooggevoelig zijn, is onvoldoende onderzocht. Ik ga hier dus spreken uit persoonlijke en klinisch-professionele ervaring.

 

Op momenten dat ik overprikkeld ben, kunnen luide geluiden ronduit pijn doen. Ik kan er fysiek misselijk van worden hoe bestek over borden glijdt, de microgolf pingt dat hij klaar is, iets dat op de grond valt, ... Subtielere geluiden zullen me sterk opvallen, maar hier heb ik mee leren omgaan. Dit was simpelweg een proces van aanvaarding. Iets onaangenaam ervaren en lijden, zijn twee verschillende dingen. Op het eerste heb je weinig vat, op het tweede daarentegen wel. Zoek gerust eens ACT op (Acceptance and Commitment Therapy). Dit helpt om zaken te aanvaarden en te integreren in je leven, ermee om te gaan.

 

Bij overprikkeling, kan ik enkel hopen dat een HSP-er iets heeft om zich aan recht te trekken. Is dat met oordopjes in en ogen toe in bed liggen? Ook goed. In mijn geval? Ik herleid mijn focus. Dit kan naar mijn ademhaling zijn, maar ook snel naar thee. Ik denk na over welke thee mij nu het beste zou helpen, zal deze zeer mindful zetten, het aroma ten volle inhaleren en in me op nemen. Prikkels, maar fijne prikkels.

 

Een HSP-er zal moeten experimenteren. Er is geen thee speciaal voor hen. En welk effect het op hen heeft, zal uit ervaring moeten blijken. Wel merk ik persoonlijk een sterke voorkeur voor groene en witte thee op. Zwarte thee kan zeer sterk aanwezig zijn qua smaak, wat voor mij persoonlijk niet hoeft. De subtiliteit van de jasmijn draken/phoenix parels (groene thee), kan me steeds bekoren. Simpele Pai Mu Tan (witte thee) zeker ook, vaak in combinatie met een klein vleugje lavendel. Maar dit is uiteraard heel persoonlijk.

 

Ben je zelf een HSP-er? Nood om hier eens over te praten, of weet je zelf niet goed welke thee jou zou liggen? Of welke thee jou het beste zou ondersteunen in tijden van overprikkeling? Stuur gerust een mailtje. Tevens wil ik ook even meegeven dat er een hele gemeenschappen zijn voor HSP-ers met vele tips en tricks: zoals HSP Vlaanderen en vooral het Highly Sensitive Refuge. Zeker de moeite om eens op te zoeken. En voor mensen in de zorg: zéér veel van jouw patiënten zijn (vaak onbewust) hooggevoelig. Wees je hiervan alsjeblieft bewust. Veel agressie (bv bij patiënten met dementie) vloeit voort uit overprikkeling. Kernwoorden zijn hier empathie, mildheid, warmte en een zachte aanpak.

 

Dit was eens iets anders dan een standaard theerecept, al hoop ik dat deze post alsnog nuttig was. Is het niet voor jezelf, dan misschien wel voor iemand uit je omgeving. HSP-er of niet: enjoy your tea!

 

Warme groetjes,

Lexie

 

HSP Vlaanderen: https://www.hspvlaanderen.be/nl

Highly Sensitive Refuge: https://highlysensitiverefuge.com/

PS: Dank aan Marian Nissink voor de prachtige foto van de mooi opgeklopte Matcha Latté!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Femke
4 maanden geleden

Één heel herkenbaar, mooi geschreven stuk. Ik merk dat het met ook heel erg goed doet om even terug te trekken in mijn kruiden kamer!! Regelmatig komen er door even te ontprikkelen de mooiste en lekkerste ideeën uit voor weer een nieuwe thee/kruidenmix!!