



Recent werd er in onze FaceBook groep gevraagd naar meer informatie omtrent pu-erh thee, een bijzondere theevariant met een uiterst aardse smaak. Dit is de enige theesoort dat opzettelijk gefermenteerd wordt. Zijn productieproces maakt hem zeker niet altijd de goedkoopste. Nog voor ik antwoord kon geven, gaf collega-theesommelier en zaakvoerder Steven Leenknegt van Medithee al antwoord. En eerlijk is eerlijk: hij wist het beter te verwoorden dan ikzelf zou kunnen, aangezien ik me niet verdiept heb in deze bijzondere theesoort. Met zijn toestemming, lees je hier zijn reactie.
"Het verschil tussen rauwe puerh (sheng) en rijpe puerh (shou) is het grootst. Je kan starten met beide varianten uit te proberen. In elke theeklasse is er enorme diversiteit en uiteraard grote kwaliteitsverschillen. Ga op zoek naar een mooie shou puerh en een jonge sheng. Dat contrasteert mooi.
In het kort: Jonge sheng puerh (dus de rauwe variant) was vroeger wegens bitterheid niet wenselijk in China dus liet men die agen (verouderen): de theebladeren werden geperst en men liet de cakes gestapeld liggen in kamers met klimatologisch gunstige omstandigheden. Op die manier verouderde de thee en werd de krachtige, bittere rauwe puerh ronder en zachter met meer aardse tonen (herfstbos/humus/…). Een oude ‘aged raw puerh’ was zeer gegeerd.
Om de tijdsperiode van het agen te omzeilen en vooral om de prijs te drukken werd de thee door sommige theemakers verwerkt door in grote vochtige warme hopen (via microbieel leven) het verouderingsproces te versnellen. Die thee was goedkoper en proefde min of meer als een oude dure sheng.
Dit evolueerde naar een categorie op zichzelf binnen puerh. Bij de liefhebbers vandaag vindt je in hun theecollectie een jonge rauwe puerh (leeftijd onder de 12 maanden); een oude rauwe puerh (20/30 jaar oud) en een rijpe (shou) puerh. En in de meeste gevallen meerdere van alle soorten.
Puerh is een fantastische theeklasse. Echt de moeite om te ontdekken!"
Oprechte dank aan Steven voor deze ontzettend leerrijke bijdrage (ook voor mij)! Dit is exact waarom we onze groep hebben. Ik mag dan wel theesommelier zijn, dat wilt niet zeggen dat ik alle theesoorten gedetailleerd ken. In deze groep kunnen we dan ook allemaal samen onze kennis bundelen, vragen stellen, en gewoon een theecommunity vormen. Wees van harte welkom om ons te vergezellen! Hier vind je alvast de link: https://www.facebook.com/groups/theesommeliers.
Beste theeliefhebber, ik hoop je snel te mogen verwelkomen in de groep en kijk alvast uit naar de verdere posts in onze geze groep. En PS: het lente-artikel voor Kruidentaal is klaar en goedgekeurd! Eetbare bloemen zullen de rode draad in deze editie zijn, en uiteraard heb ik als huistheesommelier ook een artikel geschreven. Indien je graag het tijdschrift zou ontvangen, dan kan dat zowel digitaal als in schriftelijke variant. Dit vind je terug op www.kruidentaal.nl.
Voor nu wens ik jullie een 'theerlijke' dag toe!
Warme groetjes,
Lexie
Update op 05/02/2023 - Post van Steven
Twee weken terug vervingen stokken van onze amandelbomen de kerstboom. Ondertussen bloeien ze, een prachtige voorbode aan de lente. Tijd om iets speciaal uit te halen!
Vieren doe ik met deze “shu pu-erh” uit 1998. We hadden het er eerder deze week over in de groep en Alexis verwerkte de info in een artikel op de website.
Deze shu pu erh (shou pu erh/cooked pu erh), onderging het versnelde proces en kreeg aanvullend nog een kleine 25 jaar om verder af te rijpen. Je kan een shu pu erh dus ook perfect laten afrijpen net zoals wordt gedaan met een sheng/rauwe pu erh.
Het resultaat is waanzin. Een thee die je kan de hele dag door kan blijven opgieten. Aroma’s die vrijkomen doen denken aan herfstbos, humus en zuivere wierook. De smaak van de thee evolueert telkens wanneer je opnieuw opgiet. Dit in combinatie met de zen die de bloesems uitstralen en het licht en warmte van de zon is opladen, aarden en brengt inspirerende vreugde.
Bron foto ronde pu-erhblok: Steven Leenknegt van Medithee

Reactie plaatsen
Reacties