"Jetlag thee" bij Zomertijd

Gepubliceerd op 26 maart 2023 om 09:42

Vanmorgen deed ik mijn mails open, en werd ik even verrast: vier theefanatan vroegen naar zogeheten 'jetlag thee'. Even was ik verbaasd... Tot ik me realiseerde dat marketing een belangrijk dingetje is. Ik besloot het dan ook even op te zoeken, en stootte inderdaad op theetjes die beweren jetlag op te lossen. Zo, deze mensen hebben opgelet tijdens de lessen marketing! Maar misschien hebben ze de lessen biologie gemist.

 

Laten we even een stap terugnemen: wat is nu eigenlijk jetlag?

Bij een 'jetlag' ontstaat er een verstoring van het slaap-waakritme (ook wel het 'circadiaans ritme' genoemd). Dit doordat men zich op korte tijd in een andere tijdszone bevindt. Men kan last krijgen van symptomen als slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, prikkelbaarheid, enzovoort. Je kàn dit vermijden, of toch verzachten door je lichaam te kennen en in te spelen op het vooruitzicht dat een jetlag zich kan voordoen - preventief dus. Kan je een jetlag krijgen van de omschakeling naar het zomeruur? In principe wel, maar omdat we hier over één uurtje spreken, valt te verwachten dat de klachten relatief mild zullen zijn. Kan het nemen van melatonine helpen? Ja, maar ook dit is niet noodzakelijk. Theetjes en kruideninfusies kunnen al heel wat relaas bieden!

 

Hoe kan je je op een natuurlijk wijze behelpen?

Wie mij ondertussen al wat kent, weet dat ik "evidence-based" werk. Hoewel ik grootmoeder's trukjes ook fantastisch vind, verkies ik me in mijn eigen aanpak te focussen op de link tussen natuurlijke middelen en wat de wetenschap erover zegt. Als iemand die in de medische wereld zit, vind ik dit een must. Uiteraard moet ik bekennen dat de wetenschap vaak wat achterloopt. Hoe ik daarmee omga, is te lezen in ouderen artikels (klinisch redeneren, ervaringen van anderen bundelen, etc.).

 

Even terug naar de les: op natuurlijke wijze een jetlag verhelpen!

(Pssst... Als er een sterretje bijstaat, vind je onderaan een link naar vorige artikels)
De beste tip blijft: ken je lichaam, ken je gewoontes en speel hierop in. Is jouw manier van omgaan met jetlag misschien minder vaak toegepast? Geen probleem. Al wat telt, is dat een werkt voor jou.

 

In het algemeen kan je stellen: als je 's ochtends een boost kan gebruiken, richt je naar Matcha. Wie mijn vorige artikels heeft gelezen, weet hoezeer ik fan ben van Matcha* (en van het kruid waarvan het gemaakt wordt). Mag het toch nog wat sterker zijn inzake cafeïne? Dan ga je best voor yerba matté*. 

 

Vanaf de middag, schakel je beter om naar groene theetjes met een lager caffeïnegehalte, zoals Kukicha of Genmaicha*. Ook witte theetjes, zoals Pai Mu Tan, of kruideninfusies zijn een optie. Naar de avond toe, ga je best voor een rustgevende kruideninfusie. Zoals één van mijn favorieten: de Kamindelthee*.

 

Heb jij al eens stilgestaan bij hoe jij omgaat met jetlag? Heb je er last van bij de omschakeling van het uur? Hoe pak je dit juist aan? En ken jij misschien wel trukjes 'van in de goede oude tijd' die niet verloren mogen gaan? Ik hoor het alvast graag!

 

Warme groetjes,
Lexie

 

* Matcha (cold-brew): https://www.detheesommelier.be/recepten-weetjes/996544_cold-brew-matcha-latte 

* Yerba matté: https://www.detheesommelier.be/recepten-weetjes/1057523_een-kick-start-met-yerba-malatte

* Genmaicha: https://www.detheesommelier.be/recepten-weetjes/1032198_feel-good-popcornthee 

* Kamindelthee: https://www.detheesommelier.be/recepten-weetjes/996549_kamindelthee

 

Bronvermelding

- Barrett, H. &. (2023, March 25). Hoe kan je een jetlag voorkomen en behandelen? | Holland & Barretthttps://www.hollandandbarrett.be/advies/nachtrust/jetlag/

 

- Hadjipateras, E. (2022, June 20). Traveling With Matcha: 6 Ways Matcha Green Tea May Help You Beat Common Jet Lag Symptoms. Matcha.com. https://matcha.com/blogs/news/traveling-with-matcha-6-ways-matcha-green-tea-may-help-you-beat-common-jet-lag-symptoms

 

Unno, K., Noda, S., Kawasaki, Y., Yamada, H., Morita, A., Iguchi, K., & Nakamura, Y. (2017). Reduced Stress and Improved Sleep Quality Caused by Green Tea Are Associated with a Reduced Caffeine Content. Nutrients, 9(7), 777. https://doi.org/10.3390/nu9070777

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Carine
2 maanden geleden

Dank voor de tip!! Kamillethee in de avond is een ritueel hier 🌼