Cold Brew Matcha Latté

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 om 21:08

Receptje van de theesommelier: “Cold Brew Matcha Latté”

 

De warme dagen blijven aanhouden momenteel, persoonlijk heb ik nog altijd nood aan verfrissing en hydratatie. En lekkernij.  Dus het is zo ver, we gaan spreken over ‘Matcha’! 

Je hebt er vast al eens van gehoord, ook misschien geproefd en mogelijks zelfs afgekeurd door zijn typische smaak. Matcha is tot poeder gemalen Tencha, bladeren van de Camellia Sinensis die grotendeels afgeschermd worden van de zon. Veelal gecultiveerd in Japan, al heeft bv China ook zijn variant ondertussen.  Dankzij de schaduw raken er minder heilzame stoffen (antioxidanten, chlorofyll, ...) verloren. Dit resulteert ook in een diepe groene kleur en een zeer eigen, aardse smaak. Voor velen is de smaak te sterk zonder toevoeging van melk en/of suiker. En eerlijk is eerlijk, goedkoop is het niet! 

 

Aan matcha worden tal van gezondheidsclaims gesteld. Onderzoek bevestigt dat je matchathee eigenlijk kan zien als de grote broer van de ‘gewone’ groene thee. Het bevat dezelfde componenten, maar in grotere hoeveelheden (tot wel meer dan 10x). Daarnaast drink je de matchapoeder volledig op, waarbij je bij groene thee het extract ervan drinkt. 

 

Ik trek in deze post mijn stoute schoenen aan. Matcha puristen kunnen wel eens vreemd opkijken nu. Dit wordt namelijk een makkelijk, maar dus ontraditioneel recept. Persoonlijk heb ik ook de financiën niet om alle matcha-bijhorigheden te kopen, en een mens moet roeien met de riemen die ze heeft, toch? 

 

Bij deze, de “Cold Brew Matcha Latté”:

 

- 1 tl matchapoeder 

- 300 ml melk naar keuze 

- (zelfgemaakte) suikersiroop, indien gewenst 

- ijsblokjes naar keuze 

- citroensap naar keuze 

- En… een cocktailshaker! Of een leeg flesje, kan ook. 

 

Doe de ijsblokjes in je glas en voeg hier bijna alle melk aan toe, eventueel samen met de suikersiroop en eventueel wat citroensap.  Even roeren. Het overige beetje melk doe je in de shaker/fles. Hierop doe je één theelepeltje matcha. Vergeet je shaker niet dicht te doen en… Shaken maar!  Je zal toch zeker een half minuutje flink door moeten schudden, om klontertjes te vermijden. Giet vervolgens de inhoud van de shaker op een ijsblokje in je glas. Nu zal je een kleurverschil bekomen zoals op de foto.  Alvorens te drinken uiteraard goed roeren. Ook tijdens het drinken af en toe eens roeren, maar te vermijden dat het poeder gaan zinken.

Laat het je vooral smaken! 

 

Aan de collega-theesommeliers: ik begrijp het als je even van mijn onconventionele methode moet bekomen! 

 

-----------------------------------------------------

 

Hier licht ik even de potentiële gezondheidsvoordelen toe. Het is wél algemeen aanvaard dat er toch nog wat meer onderzoek nodig is naar matchapoeder, maar de bestaande onderzoeken lijken veelbelovend te zijn:

 

- Matcha bevat nog grotere hoeveelheden epigallocatechinegallaat (EGCG) dan groene thee. Dit maakt het vermoedelijk nog beter tegen kankergerelateerde mechanismen, problemen van het hart- en vaatstelsel (vb. hoge bloeddruk, cholesterol, ...), veroudering van de huid, afbraak zenuwcellen (ook in het brein), ...

 

- Ook even over melk. Men zegt wel eens "melk is goed voor elk". Hoewel dit altijd in moderatie moet zijn, en dit ook niet altijd voor iedereen geldt, is deze stelling toch algemeen aanvaardbaar. Voornamelijk het hoge gehalte aan calcium is zéér nuttig: het is goed voor je tanden, nagels, botten (vb bij botontkalking/osteoporose na de menopauze), ...

 

-----------------------------------------------------

 

Bronvermelding:

 

Capatina, S. (2018). Health benefits of matcha. Geraadpleegd op 10 augustus 2022 op https://menos.ca/blogs/learn-more/health-benefits-of-matcha

 

University of Warmia and Mazury (2013). Dairy Products, Dietary Calcium and Bone Health: Possibility of Prevention of Osteoporosis in Women: The Polish Experience. Geraadpleegd op 10 augustus op https://www.mdpi.com/2072-6643/5/7/2684/htm


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.