Cold Brew Jasmijn Ice Tea

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 om 21:10

Receptje van de theesommelier: “Cold Brew Jasmijnthee"

 

Komende week zullen we te kampen krijgen met tropische temperaturen. Velen vinden dit juist heel aangenaam, maar anderen lopen dan te puffen en te hijgen. 

 

Als zorgverlener kan ik dan als hoofdadvies meegeven: blijf voldoende gehydrateerd. Dit is essentiëel om alle lichamelijke functies op pijl te houden. Kan je goed tegen de warmte en zweet je weinig? Drink dan gerust je warme tas thee! Dit activeert je zweetproductie en koelt op die manier je lichaam af. Zweet je van jezelf al voldoende? Dan krijgt een koele drank de voorkeur. 

 

Wie mij al wat kent, weet dat mijn standaard lievelingsthee de groene jasmijnthee is.  Maar wist je ook dat je van deze thee een heerlijke 'cold brew' kan maken? Dit is een thee die gewoon met koud water wordt gemaakt, en enkele uren (of een nachtje) is de koelkast kan trekken. Dit kan je ook doen met sommige kruiden en bloemen, maar niet met alle soorten omdat sommigen simpelweg te weinig smaak vrijgeven in koud water. 

 

Hieronder dus het supersimpele receptje voor een cold brew jasmijnthee (zie foto):

 

- 3 tl (+- 7 à 8 gr) groene jasmijnthee

- een theepot waar zeker 500 ml water in kan

+ evt. wat zelfgemaakte suikersiroop, indien gewenst

 

Laat de thee een nachtje trekken (tussen de 6 à 12u) in de koelkast. Tegen de volgende dag heb je een heerlijke cold brew ijsthee om gehydrateerd te blijven. Aangezien de tannines amper vrijkomen bij koude temperaturen, smaakt de thee op zichzelf al zoeter en blijft de bittere smaak weg. Wat ook handig is? Je kan deze thee enkele malen herinfuseren indien het kwalitatieve (premium) thee is! Dus is je theepot leeg? Voeg gewoon weer wat water toe en laat maar weer enkele uren infuseren! 

 

Heb je het toch graag nog wat zoeter? Suiker en honing lossen zeer lastig op in koud water. Je voegt er dan best zelfgemaakte suikersiroop aan toe (evt. met wat citroensap). Dit doe je simpelweg door evenveel ml water als gram suiker in een kookpannetje te doen en op te warmen (vb. 200gr suiker met 200ml water. Roer tot alle suiker is opgelost, voeg gerust wat citroensap toe indien gewenst en laat afkoelen. Hiervan kan je gerust een lepeltje toevoegen in je glas cold brew jasmijnthee. De focus hier ligt op smaak, dus experimenteer gerust en vooral: geniet! 

 

------------------------------------------------

 

Uit een cold brew thee zal je zeker nog gezondheidsvoordelen kunnen halen, al vermoed ik dat deze minder uitbundig aanwezig zullen zijn dan in thee gezet op hogere temperaturen. Hier is jammer genoeg nog te weinig onderzoek naar gedaan. Ik vond één masterthesis (zie bronvermelding) terug die dit onderzocht heeft met zwarte thee, en de conclusies hier waren wél veelbelovend: de vrije radicalen werden quasi evengoed afgevoerd dan met warme thee. Dit terwijl beiden maar 5 minuten geïnfuseerd werden! Onze cold brew theetjes worden urenlang geïnfuseerd. Hier kan je wel conclusies uit trekken, natuurlijk.

 

Bronvermelding:

Magammana, C. (2018). A Comparison of the Polyphenolic and Antioxidant Properties of Cold Brew versus Hot Brew Black Tea (Camellia Sinensis, Theaceae). Geraadpleegd op 6 augustus 2022 op https://www.ccsenet.org/.../inde.../jfr/article/view/0/39017


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

chloe
4 maanden geleden

waaauuuuwwww deze is echt goed; heerlijk!!!!!!