
Receptje van de theesommelier: “Kamindelthee”
Er zijn verschillende redenen waarom mensen thee of kruideninfusies drinken. Veelvoorkomende redenen zijn het verkrijgen van meer energie (zonder pieken), het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren, kwaaltjes verhelpen, … Maar de reden die ik het vaakst te horen krijg? Rust. “Ik heb nood aan innerlijke rust”, krijg ik vaak te horen. En tjah… Wie niet, met momenten? Maar tenzij het tijd is om te gaan slapen, wil je niet dat je er moe van wordt.
Bij deze een receptje voor een groene thee melange met ingrediënten die iedereen vast en zeker kent (voor een grote tas, zie foto):
- 1 tl groene thee (vb. Mao Feng)
- 1 tl kamillebloemen
- 0,25 tl lavendel
- + honing naar smaak (bij voorkeur ambachtelijk)
Laat dit gemiddeld drie minuten infuseren (korter of langer naar smaak). Voeg nadien de honing naar smaak toe. Speel gerust met de hoeveelheden en infusietijd naargelang jouw eigen voorkeur. En is het juist wél de bedoeling om te gaan slapen, of is het voor een kind? Dan kan je de groene thee gewoon weglaten en er een infusie van enkel kamille met lavendel van maken. Let wel op: lavendel heeft een overheersende geur en smaak, dus best niet té veel van gebruiken! Smaakt je thee toch te sterk? Voeg dan gerust wat meer honing of wat melk toe. Dit zal de overheersende smaak wederom verzachten.
---------------------------------
Een goede theesommelier doet uiteraard voldoende research alvorens bepaalde adviezen te geven. De wetenschap achter deze melange toegelicht per ingrediënt (indien interesse, opsomming is niet gelimiteerd):
- Groene thee zit boordevol epigallocatechinegallaat (EGCG). Naast zijn bewezen antikankerwerking en tal van andere voordelen, heeft dit ook een aangetoonde rustgevende/relaxerende werking. Dit in combinatie met theïne, geeft een uitgebalanceerd effect dat resulteert in een kalm gevoel en tegelijkertijd een verkwikkend gevoel.
- Kamille is het beste gekend voor zijn stressverlagende en rustgevende werking, alsook voor een maagklachten. Het kan tevens oa ook gebruikt worden voor tegen pijn en ontstekingen (analgetische en anti-inflammatoire werking).
- Lavendel is welbekend voor oa zijn stabiliserende werking op het humeur, het verlagen van angsten en zijn rustgevende werking. Ook zijn toepassing voor pijn wordt vaak geprezen (analgetische werking).
- Honing wordt binnen de geneeskunde vooral toegepast voor zijn antiseptische/antibacteriële werking. Maar ook zijn antioxiderende werking mag niet onderschat worden (het helpt schadelijke stoffen afvoeren).
---------------------------------
Bronvermelding:
National Library of Medicine (2012). Epigallocatechin Gallate (EGCG) Is the Most Effective Cancer Chemopreventive Polyphenol in Green Tea. Geraadpleegd op 1 augustus 2022 op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509513/
Science Direct (2012). Acute neurocognitive effects of epigallocatechin gallate (EGCG). Geraadpleegd op 1 augustus 2022 op https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666311006453
Healthline (2022). The 20 Best Teas for Anxiety in 2022. Geraadpleegd op 1 augustus 2022 op https://www.healthline.com/health/anxiety/tea-for-anxiety
National Library of Medicine (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Geraadpleegd op 1 augustus 2022 op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
Reactie plaatsen
Reacties