Wat is "Gong Fu Cha"?

Gepubliceerd op 20 augustus 2022 om 13:08

OPGEPAST: Indien je dit op de GSM bekijkt, houd hem zeker horizontaal. Verticaal komen de kolommen niet goed uit. ;-)

 

Gong Fu Cha is een methode van thee zetten dat gebruitk wordt voor het zetten van échte thee, afkomstig van de Camlellia Sinsensis plant. Infusies en blends zijn hier minder geschikt voor.

Dat China al een lange theegeschiedenis kent met verscheidene tradities, is ondertussen wel geweten. Gong Fu Cha is echter een relatief nieuwe manier van thee schenken. Het ontstaan zou begonnen zijn tijdens de Qing-dynastie. Hoewel historische gegevens elkaar durven tegenspreken, is deze methode vermoedelijk ontstaan rond de 18e eeuw en in de omgeving van Chaozhou (een stad van de provincie Guangdong).

"Gongfu" betekent "tijd besteden aan een opdracht", en "cha" is Chinees voor thee. Je raadt het dus al: het verwijst naar een vaardigheid die inspanning vereist van de persoon die de thee serveert.

 

Maar wat is het nu eigenlijk?

Men gebruikt een kleine theepot, genaamt een Yixing (soort kleien theepot). Dit heeft amper de grootte van een theetas. Men doet dit omdat men vervolgens de thee zeer kort laat trekken. Het voordeel hiervan is dat je bij premium theeën tot zeker 8 keer kan herinfuseren, en dat je de infusie telkens een andere smaakbeleving en aroma heeft door de thee telkens kort te laten trekken. Tevens zal men de theepot 'spoelen' met heet water alvorens de theeblaadjes in de natte theepot te doen en water toe te voegen. Dit geeft een extra 'boost' aan de geur!

 

Kortom: één theelepel geeft je tot 8 verschillende dimensies in aroma! Het heeft dus zeker ook zijn voordelen inzake smaakbelevenis. Het is een vorm van meditatieve manier van thee drinken, mindfull genieten van het moment! 

 

Hoe lang infuseer je dan?

Bij Gong Fu Cha hoor je aandacht te besteden aan alle factoren: de theesoort, de temperatuur, hoeveelheid thee, infusagetijd, enzovoort. Bij een Yixing pot van 100ml mag je je hierop baseren (al mag je hier zeker in experimenteren!)

 

                                   thee per 100 ml water                  Trektijd                     Extra trektijd bij volgende infusies           

Groene thee                 1tl                                            15 seconden                         Trektijd + 5 seconden

Witte thee                  1 - 1,5tl                                       20 seconden                         Trektijd + 10 seconden

Gele thee                   1 - 1,5tl                                       20 seconden                         Trektijd + 10 seconden

Oolong thee*              1 - 3tl                                          20 seconden                         Trektijd + 10 seconden            

Zwarte thee                  2tl                                           10 seconden                          Trektijd + 5  seconden

Pu-erh thee                  2tl                                            10 seconden                          Trektijd + 5 seconden

 

* Bij Oolong hangt het natuurlijk af of het een sterk geoxideerde of een lichte oolong is. Hoe lichter, hoe langer!

Je mag alles zeker 5 tot 8 keer infuseren, je merkt zelf wel wanneer de smaak het wat laat weten.

 

Bronvermelding:

Pettigrew, J. (2018). World of Tea: Discovering producing regions and their teas. Geraadpleegd op 20 augustus 2022 op https://www.colorado.edu/cas/sites/default/files/attached-files/cjas_1.1.pdf#page=62 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.