
Thee zetten is een kunst die allerlei gezondheidsvoordelen oplevert, zowel lichamelijk als psychisch. Uiteraard verschilt elk kopje thee, afhankelijk van soort, terroir (grond waarop de plant geteeld is), kwaliteit van de thee, welk soort water je gebruikt, ...
Maar waar mensen veelal de bal misslaan? Vaak kookt men water om de thee te zetten. Ik raad dit graag af, omdat je zo de zuurstofmoleculen beschadigt. Zij slaan de brug tussen de af te voeren stof (oxidator) en de stof die helpt afvoeren (reductor). Je beschadigt als het ware de brug die van huidig naar heilzaam gaat. Dus hier even een opsomming voor de ideale temperaturen per thee, naar mijn mening:
- Witte thee: 70 - 80 °C
- Gele thee: 70 - 80 °C
- Groene thee: 60 - 80 °C
- Zwarte thee: 80 - 95 °C
- Lichte oolong thee: 80 - 85 °C
- Zware oorlong thee: 90 - 95 °C
- Pu-erh thee: 80 - 95 °C
- Bloemen- en kruideninfusies: 90 - 95 °C
Hier kan uiteraard van afgeweken worden, naarmate de persoonlijke voorkeur! De smaak van je thee zal namelijk sterk verschillen naargelang de watertemperatuur.
Maar zoals je weet... Voor tips en adviezen: wij zijn er voor je!
Groetjes, Lexie
Reactie plaatsen
Reacties
Ik ben ook theekundige en deze temperaturen zijn perfect! En als het water toch gekookt is dan zijn er nog technieken voor de O2 terug te krijgen he dus handig dat de mensen jouw dan ook kunnen mailen. Mooie site! Vriendelijke groet van Heleni