Synergie tussen de theesommelier en herborist

Gepubliceerd op 21 augustus 2022 om 15:18

“Een mens is meer dan de som der delen”, is een mooie verwoording van wat een holistische visie juist inhoudt. Rekenkundig uitgelegd: 1 + 1 + 1 is niet noodzakelijk gelijk aan 3. De samenwerking van de delen resulteert in een groter geheel dan de delen op zichzelf waard zijn... Terwijl ik het schrijf, voel ik nog steeds dat het niet duidelijk is.

 

Sta me toe een simpel voorbeeld te geven: water is water, temperatuur is temperatuur, theeblaadjes zijn theeblaadjes. Op zich hebben ze hun eigen waarde en betekenis. Maar breng het water op een correcte temperatuur en voeg de theeblaadjes toe, en je krijgt een heerlijke tas thee. Ze hebben een synergetisch effect: samen bereiken ze meer dan elks op zichzelf. Zo kan ik nog veel metaforen en voorbeelden geven, maar mijn punt is vast wel duidelijk nu.

 

Waarom ben ik nu in zo’n filosofische bui? Wel, omdat ik heb mogen genieten van een bloemenpluk in een heel mooie weide bij een herboriste: BES en BLOEM (www.bes-en-bloem.be). En het heeft geresulteert in een prachtige, héérlijke thee! En dat niet alleen, ik heb ook een heel fijn gesprek gehad met herboriste Reina. Gaat dit in meer resulteren? Tjah, wie weet… Laten we op z’n minst zeggen dat de synergie voelbaar was! 

 

Heb ik hier nu een concreet recept aan overgehouden? Goh, als je wilt dan wel, ja. Al lijkt het me wel leuk als jullie wat raden wat er op de foto’s te zien is. Maar ik heb vooral een les geleerd: je kan zoveel meer combineren met thee dan ik had verwacht. En die zoektocht, dat hele proces, kan je zo mindful doen dat het echt rustgevend is. Dus het hele punt van deze post? DURF experimenteren! Loopt het mis? SUPER, dat weten we dan ook weer. Loopt het goed? SUPER, onthouden en/of opschrijven die handel!

 

Maar nu, beste theeliefhebbers… Welke kruiden/bloemen herkennen jullie hier allemaal op de foto’s?
PS: Ja, de Camellia Sinensis zit er ook in.

 

Warme groetjes,

Lexie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

JensD
7 maanden geleden

Ik zie al bergamo en malva en ik denk citroen verveine en sleutelbloem?? Mooi mooi